Към съдържанието

Комуникационните умения

29.09.2010
by

„Посланията: Комуникационните умения“ – Матю Маккей, Патрик Фенинг, Марта Дейвис

Издателство ЛИК

 Въпреки че не живеем изолирано, малцина са тези, които общуват с лекота и могат да претендират, че винаги са правилно разбрани. “Посланията” ще бъде полезна за хората, които усещат, че имат някакви проблеми в общуването, но не са сигурни на кои аспекти от взаимоотношенията си с останалите трябва да обърнат внимание.

 Хубавото на книгата е, че разглежда много страни на комуникациите и то в различни среди. Със съвсем прости упражнения ще можете да направите оценка на комуникационните си умения. Ето накратко нещата, които можете да намерите в книгата:

 1. Какво ви пречи да слушате и разбирате околните. Как да се изразявате и разкривате пред околните, така че да бъдете разбран правилно. Как да създавате определено впечатление.
 2. Ще насочи вниманието ви към основните компоненти на невербалната комуникация: език на тялото, изражение на лицето, тон и как да търсите скитото послание зад казаното.
 3. Ще ви даде възможност да проверите до колко се справяте със служебния и социален протокол в различни среди, до колко разчитате смисълът, скрит зад общоприети и завоалирани фрази.
 4. Ще се запознаете с общ преглед на различни взаимоотношения – от индивидуални или семейни до изяви пред широка аудитория – и различните правила при комуникирането.
 5. Как да влияете на различни групи от хора и да водите преговори. (Много полезно на служебното поприще.)

 На мен лично ми направи приятно впечатление, че авторите не изпадат в крайности или догматични определения. Напротив – често напомнят, че поведение, което ви пречи в едни ситуации, в други е съвсем приемливо и адекватно. Също така книгата е изчистена от специализирани термини, описани са конкретни ситуации като илюстрация на всяка от темите и е лесно смилаема.     

За сметка на широкия кръг от теми разгледани в “Посланията”, нито една не е застъпена много подробно или задълбочено. Но пък книгата ще ви даде насока по кои теми трябва да потърсите по-специализирана литература. Ако имате желание да поработите върху себе си и да подобрите/улесните взаимоотношенията си с околните, това е една от книгите, с които да започнете.

 ____________________________________________________________________________________
Ако Вие също искате да напишете рецензия за тази или друга книга на ЛИК, прочетете тук!
Новите списъци с книги: списък2, списък3

Реклами
2 коментара leave one →
 1. 01.11.2010 22:37

  Стига бе, Вили, аз толкова се плюнчих, писах на части, мъчих, вълнувах, бързах!…:))) А ти си го казала толкова добре цял месец преди мен – браво!

 2. vilford permalink*
  04.11.2010 9:25

  Меми, слънце, благодаря ти! Но на мен ми се щеше да съм малко по-обширна в писанията си. Когато говоря изпадам в ненужни подробности, обаче седна ли пред бял лист и ставам лаконична. 🙂 Важното е, че се е разбрало какво имам да кажа. 😉

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: